Natuurflits Aartselaar
14 februari 2007

www.natuuraartselaar.be

Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

   

Donderdag 22/02: Ecologische hygiëne - ecologisch schoonmaken

 
VELT organiseert een boeiende voordracht:
 
Misverstand één: om goed schoon te maken heb je in eerste instantie een 'straf product' nodig, want dat zorgt ervoor dat het schoon wordt. Hoe 'straffer' het product, hoe schoner het wordt.
 
Misverstand twee: als je niet dikwijls genoeg schoonmaakt en geen 'straffe producten' gebruikt, wordt je ziek. Je moet dus héél dikwijls schoonmaken en zeker ook desinfecteren, als je niet ziek wil worden.
 
Het is in beide gevallen bijna omgekeerd: je kan goed schoonmaken met hele gewone producten, en daarvan heb je er geen twintig verschillende nodig. En het is meestal zo dat je eerder ziek wordt van teveel schoonmaken dan van te weinig, ondermeer omwille van de chemische vervuiling die je met conventionele producten veroorzaakt; en van desinfecteren wordt je ook al niet minder ziek.
 
Hoe deze hardnekkige misverstanden in de wereld gekomen zijn, en hoe er op een eenvoudige en betaalbare manier wat aan te doen is terwijl je toch je gezondheid en het milieu spaart, vertelt Peter Malaise. Hij is al ruim dertig jaar actief in de ontwikkeling van ecologische schoonmaakmiddelen en geeft in binnen- en buitenland vorming over ecologische hygiëne en ecologisch schoonmaken in huishoudelijke en professionele omgevingen.
 
Wanneer : donderdag 22 februari 2007 om 20.00 uur

Waar : Bejaardenchalet Della Faillelaan, Aartselaar 
           (tegenover Cultureel Centrum  't Aambeeld)
 

 

 

Paddenraapactie in Groenenhoek
 
Ze gaan weer op stap om de liefde te bedrijven. Ze zijn zich van geen gevaar bewust en steken traag maar roekeloos de straat over. Ze zijn misschien niet moeders mooiste, maar ze gedragen zich nuttig als insecteneters. Wie zijn ze? Het zijn de padden, kikkers en salamanders die elk voorjaar massaal naar hun voortplantingspoel trekken. In februari en maart heb je kans om ’s avonds amfibieën op straat te zien. Ze trekken enkel als de temperatuur hoger is dan 6 graden en bij vochtig weer.
 
Gedurende februari en maart organiseert Natuurpunt/VMPA-Aartselaar raapacties van overtrekkende padden, kikkers en salamanders in de Groenenhoek. We helpen deze dieren bij het vallen van de schemering. In februari is dit reeds van ca 18.30 u tot 20 u. In maart – als het al iets langer licht blijft - spreken we af rond 19 u en wandelen meermaals op en neer tot ca 21 u.
Alle hulp hierbij is dan welkom !
 
Meebrengen: een zaklamp en indien mogelijk een fluorescerend vestje of een fluobandje. Wij bezorgen je bij deelname een mooie kleurenfolder met heel veel wetenswaardigheden en prachtige foto’s over deze amfibieën.
 
Wil je hieraan meewerken of wil je meer info, neem dan contact op met Ria Thys, 03/289 73 66. We stellen een taakverdeling op, waarbij “nieuwelingen” steeds met een “ancien” kunnen meegaan.
  

 

Wie zijn wij ?

    
Reeds vele jaren is er in Aartselaar een VMPA-natuurgidsenwerkgroep actief. Deze organiseert vooral natuureducatieve activiteiten. Daarnaast ontplooiden Aartselaarse Natuurpunters een werking op het vlak van beheer van een natuurgebied en natuurstudieactiviteiten zoals het steenuil- en zwaluwenproject. Beide groepen zijn vertegenwoordigd in de Milieuadviesraad.
Begin 2006 besloten ze nog sterker samen te werken en als één groep naar buiten te komen. Als eerste gezamenlijk project werd een Nieuwsbrief opgesteld. Het is onze vaste bedoeling je regelmatig te informeren omtrent het wel en wee van de natuur in Aartselaar en onze activiteiten. Regelmatig zal je ook info vinden in het tijdschrift van Natuurpunt Rupelstreek.
Heb je de nieuwsbrief niet in je brievenbus gevonden ? Je kan er een aanvragen met een mailtje aan ria.thys@telenet.be 
 
 

 

  
Va
n tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  luk.smets@telenet.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt-VMPA. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen.

Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan luk.smets@telenet.be
je adres uit het verzendingsbestand te halen