Natuurflits Aartselaar 

          5 mei 2006

Za 13 mei: Zwaluwenfietstocht door Aartselaar

    
Boerenzwaluw, huiszwaluw, oeverzwaluw, gierzwaluw,... In 1996, 2003 en 2004 maakten we tochten door de gemeente op zoek naar zwaluwen en noteerden alle vindplaatsen. Vandaag maken we een fijne fietstocht langs de boerderijen van Groenenhoek, Zinkval, Kleistraat en Reukens. De landbouwers verwachten ons. We mogen een kijkje nemen in de stallen. Daar zullen we vaststellen hoeveel boerenzwaluwnesten bezet zijn en hoeveel eieren of jongen er reeds zijn. 
Daarbij wordt uitleg gegeven over het leven en de ecologie van deze prachtige vogels: partnerbewaking, nestbouw, voortplanting, vijanden, mobbing, voedsel, trek,.... Aan de deelnemers en de landbouwers zal tevens een informatieve brochure aangeboden worden met mogelijke beschermingsmaatregelen.
Uiteraard kijken we terloops even naar andere beschermingsprojecten. Waar werden kerkuilenkasten gehangen ? Hoe zit het met onze gierzwaluwkasten ? Wat zijn de resultaten van de paddenoverzetactie ?...
    
Praktisch: vertrek aan de kerk om 14 uur op zaterdag 13 mei. Einde omstreeks 17 u. Meebrengen: fiets, verrekijker (nuttig maar niet noodzakelijk). Onderweg wordt een drankje aan democratische prijs aangeboden. Meer info bij Luk Smets, 03 289 73 66.
  

Van harte welkom op deze prachtige fietstocht langs de landelijke wegen van Aartselaar !
   
 
           

gierzwaluw
   

 

boerenzwaluw

Wie zijn wij ?

      

Reeds vele jaren is er in Aartselaar een VMPA-natuurgidsenwerkgroep actief. Deze organiseert vooral natuureducatieve activiteiten. Daarnaast ontplooiden Aartselaarse Natuurpunters een werking op het vlak van beheer van een natuurgebied en natuurstudieactiviteiten zoals het steenuil- en zwaluwenproject. Beide groepen zijn vertegenwoordigd in de Milieuadviesraad.

Onlangs besloten ze nog sterker samen te werken en als één groep naar buiten te komen. Als eerste gezamenlijk project werd een Nieuwsbrief opgesteld. Het is wel onze vaste bedoeling je regelmatig te informeren omtrent het wel en wee van de natuur in Aartselaar en onze activiteiten. Regelmatig zal je ook info vinden in het tijdschrift van Natuurpunt Rupelstreek.

Heb je de nieuwsbrief niet in je brievenbus gevonden ? Je kan er een aanvragen met een mailtje aan ria.thys@telenet.be 

   

 

 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  luk.smets@telenet.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".

Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt-VMPA. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen.
Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan luk.smets@telenet.be
je adres uit het verzendingsbestand te halen.