Natuurflits Aartselaar
26 mei 2010
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.
In deze flits:
  • Dag van het Park in De Reukens
  • Cursus "Oude en nieuwe graangewassen"
  • Komende activiteiten

Zondag 30 mei: Dag van het Park in De Reukens

Dag van het ParkNatuurpunt Aartselaar werkt mee aan dit gemeentelijk initiatief.
Dit jaar is het thema van de Dag van het Park ‘Groen in je buurt’. Reden voor het gemeentebestuur om eens iets te organiseren buiten het gemeentelijk park. De keuze viel op de Reukens. Verschillende verenigingen werden verzocht medewerking aan dit evenement te verlenen. Natuurpunt zal aanwezig zijn met natuurgidsen en een infostand.

In maart 2008 werd door de bevolking samen met gemeente en ANB een heus bos aangeplant. Natuurpunt Aartselaar was één der voornaamste “verkopers” van boomkaarsjes, waarmee het bos in het kader van de “Kom-op-tegen-kanker-actie” werd gerealiseerd.

Op deze Dag van het Park zal een bord met dankzegging aan de 8 voornaamste sponsors plechtig ingehuldigd worden, met aansluitend een receptie en natuurwandeling.

Van 14 tot 18 uur is er vanalles te beleven voor jong en oud. Kom met het hele gezin naar het Oeyvaersbosch (gemeentelijk terrein, zijstraat Langlaarsteenweg).

  • 15, 16 en 17 uur: geleide wandeling door De Reukens met gidsen van Natuurpunt en ANB
  • 16 uur: Kindertheater Bosmos speelt Kip van Troje
  • Doorlopend van 14 tot 18 uur:
    • Springkasteel
    • Pleinspel
    • Knutselen
    • Infostanden
    • Tentoonstelling Groen in je buurt

De Wereldwinkel zorgt voor (h)eerlijke bieren en sappen en kleine hapjes. Vinum Cleydalis verzorgt ambachtelijke wijnen.

Cursus "Oude en nieuwe graangewassen"

GerstReeds lang voor het ontstaan van de landbouw (pakweg 10 000 jaar geleden) waren grassen een belangrijk voedingsmiddel voor de mens. Zo verzamelde de jagende mens in Europa onder meer de zaden van mannagras omwille van het erg hoog suikergehalte. Het kweken van grassen ten behoeve van voedselvoorziening voor de mens gebeurde voor het eerst in Mesopotamië een slordige 8 000 jaar geleden. In de valleien van Eufraat en Tigris kwam immers een wilde en zeer voedzame soort tarwe voor, die vandaag de dag bekend staat als eenkoorn. Vanuit Mesopotamië is het kweken van tarwe wijd verbreid over het Middellandse Zeegebied en in een latere fase ook in West-, Midden- en Noord-Europa.  Niet alleen eenkoorn, maar een handvol andere tarwesoorten, alsook rogge- en gerstsoorten werden na verloop van tijd bijzonder populair als voedselplant.  Maar ook in andere werelddelen duurde het niet lang tot men de waarde van sommige grassen als voedselplant voor de mens besefte.  Denk maar aan gierst, rijst en sorgo.

Met deze cursus “Oude en nieuwe graangewassen” willen we u een volledig overzicht geven van voor de mens nuttige grassoorten.   
De cursus wordt gegeven door Hans Vermeulen, educatief medewerker bij Natuurpunt Educatie.

Concreet:

  • Theorie: donderdag 24 juni van 19.30 u tot 22.30 u in het Jeugdlokaal van het Gemeentelijk Sportcentrum, Kleistraat 204 te Aartselaar
  • Praktijk: zaterdag 26 juni van 14 u tot 17 u: FIETSTOCHT doorheen Aartselaar en enkele Rupelgemeenten: afspraak om 14 u aan Kerk H. Leonardus, Laar, Aartselaar

Meebrengen: praktijk: fiets, drankje, schrijfgerei
Inschrijven verplicht bij Ria Thys, 03/289 73 66
De deelnameprijs bedraagt  voor leden van Natuurpunt: 12 euro – Niet-leden betalen 16 euro (syllabus inbegrepen). Het juiste bedrag met vermelding van naam en tel.nr of mail dient gestort te worden op rekeningnr 979-9767548-41 van Natuurpunt Aartselaar

 

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • Woensdag 9 juni: Kids en hun (groot)ouders zoeken dierenwoonsten in het Solhof
  • Zaterdag 12 juni: Fietstocht: Op zoek naar zwaluwen in Aartselaar
  • Zondag 20 juni: 100-soortentocht in het Cleydaelhof
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.